Onze wijnen

Wijnbouwers met passie

Drie vrienden, Jean Mostert, René Patris en Pol Kees, kennen elkaar al vele jaren. Ze delen een passie voor wijn en wijnbouw.

Wijn aan de oevers van de Maas

Limburg is de belangrijkste wijnbouwprovincie van België. Vooral die langs de maasoevers zijn bijzonder geschikt om er kwaliteitsvolle wijnen te produceren. De Maas heeft gezorgd voor de afzet van grind in de bodem. Boven de grindlaag bevindt zich een dikke laag leem en zandleem, die zorgt voor een goede drainage van het hemelwater. De bodemsamenstelling geeft de wijnen een minerale smaak, fijne zuren en een uniek karakter. Bovendien geniet de streek ook van een zeer mild microklimaat. Er is een duidelijk verband tussen het gebied en de smaak van de wijn.

In ’t pittoreske dorp Leut, deelgemeente van Maasmechelen, hebben ze meerdere kleine wijngaarden. Wat ooit begon als een hobby groeide uit tot een domein van bijna 3 ha met 10,000 wijnranken.

Met Wijnbouw Vilain XIIII telen we meerdere druivenrassen, waaronder Auxerrois, Chardonnay, Pinot gris, Acolon, Pinot Noir en Dornfelder. Hiermee maken we witte en rode stille wijnen, en schuimwijn.